Zotëruesi i Daily Mail-it padit Google-in për rezultatet e kërkimit

Associated Newspapers, kompania që zotëron të njohurën Daily Mail dhe faqen e internetit MailOnline, ka paditur Google-in lidhur me akuzat se motori i kërkimit manipulon rezultatet e kërkimit.

Agjencia e lajmeve, BBC, zbulon se kompania e akuzon Google-in për kontrollin e shumtë që ushtron mbi reklamat në internet dhe për rënien e link-eve me historitë e saj duke favorizuar pikat e tjera të shitjes.

Në bazë të pretendimit të Associated Newspapers, Google-i “ndëshkon” botuesit në renditjen e tij. Kjo nëse botuesit nuk shesin hapësirë të mjaftueshme për reklama në tregun e tij.

Mirëpo, Google-i i ka cilësuar “të pamerituara” pretendimet e kompanisë mediatike.

Shkas ka qenë vlerësimi mbi mbulimin e saj të Familjes Mbretërore në vitin 2021 çka pretendohet se është minimizuar në rezultatet e kërkimit.

Më konkretisht, përdoruesit britanikë që kërkonin për komentin e gazetarit Piers Morgan mbi intervistën e dukeshës së Sussex-it me Oprah Winfrey, kishin të ngjarë të ndeshnin në artikuj të ij të prodhuar nga media më të vogla.

Dhe kjo ndodhi pavarësisht faktit që Daily Mail kishte shkruar histori të shumta lidhur me komentet e tij gjatë asaj kohe dhe gjithashtu duke e punësuar atë si një analist të gazetës.

Peter Wright, redaktori i Daily Mail-it, ka thënë për BBC se veprimet e pretenduara të motorit të kërkimit të Google-it ishin “antikonkurruese”.

Madje ai ka zbuluar se pas përdorimit të taktikave të reklamimit në internet kanë ndikuar në rënien e shikueshmërisë së Daily Mail-it pasi kanë lejuar devijimin e trafikut të reklamave nga Google-i në shërbime të tjera reklamash, të cilat kanë paguar më shumë.

Nga ana tjetër, një zëdhënëse e Google-it ka deklaruar se pretendimet janë plotësisht të pasakta.

“Përdorimi i mjeteve tona të teknologjisë së reklamave nuk ka lidhje me mënyrën se si kërkohet në Google faqja e internetit e një botuesi mediatik”, ka vazhduar zëdhënësja.

Ajo ka shtuar se “garojmë në një hapësirë të mbushur me konkurrentë të teknologjisë së reklamave ku botuesit kanë dhe ushtrojnë mundësi të shumta…vetë Daily Mail autorizon dhjetëra kompani të teknologjisë së reklamave për të shitur dhe menaxhuar hapësirën e tyre të reklamave”.

Zëdhënësja përfshiu këtu dy prej atyre kompanive, Amazon-in dhe Verizon-in, duke theksuar se kompania e saj do të mbrohet ndaj pretendimeve të ngritura.