‘Tronditet’ Hashim Thaçi nga amerikanët, ky është aleati i ri i SHBA-së në Kosovë

Ishte 24 qershori, dita kur Gjykata Specíale në Hagë njoftoi se është ngrítur propozim ak takuzë ndaj presidentit të Kosovës, Hashim Thaçi, dhe ish shefit të SHIK-ut, Kadri Veseli.

Sipas njoftimit në faqen zyrtare, më 24 prill 2020, Zyra e Prokurorit të Specíalízuar u paraqiti Dhomave të Specializuara të Kosovës një ak takuzë me dhjetë pika për shqyrtím prej Gjykatës, ku Hashim Thaçi, Kadri Veseli dhe të tjerë akuzohen për një sërë krímesh kundër njerëzimit dhe krímesh lu fte ndër të cilat, vra sje e palígjshme, zhd ukje e detyruar e personave, përndjekje, tor tura dhe vra sje të kundërshtarëve politikë.

Në kohën e publikimit të këtij njoftimi nga Specialja, Hashim Thaçi ishte rrugës për në SHBA, ku do të mbahej takimi mes Kosovës dhe Serbisë, takim ky që u anulua.

Që nga atëherë, presidenti Hashim Thaçi është bojk otuar nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Ani pse kanë kaluar më shumë së dy muaj, amerikanet nuk kanë zhvilluar asnjë takim me Thaçin.

Thaçi nuk u ftua të merr pjesë as në takimin e zhvilluar në SHBA me 4 shtator, ku amerikanët si duket i dhanë ‘godítjen’ e rëndë Hashim Thaçit, duke e bërë të ditur se tashmë ai nuk është një aleat i SHBA-së në Kosovë.

Në këtë takim , Kosova u përfaqësua nga kryeministri, Avdullah Hoti.

E lëvdata për Hotin pati presidenti më i fuqíshëm në botë, Donald Trupm dhe i derguari specíal i tij në dialogun Kosovë-Serbi, Richard Grenell .

Trump e quajti të guxímshëm kryeministrin e Kosovës.

“Një hap i tillë ka kërkuar guxímin e jashtëzakonshëm të udhëheqësve. Duke e bërë këtë, ata i kanë bërë vendet e tyre, Ballkanin dhe botën më të sígurt”, ka thënë Trump.

Fjalët e Trumpit, dhe mbështetja e vazhdueshme e Richard Grenellit, dhanë shenjat e para se tashmë aleat i tyre në Kosovë është Avdullah Hoti.

E mbështetjen e madhe ndaj Hotit e tregoi edhe ambasadori i SHBA-së në Kosovë, Philip Kosnett.

Në ceremoninë përkujtimore te memoriali “Kosova kujton”, kushtuar víktímave të 11 shtatorit 2001 në ShBA, ka patur një qasje të ndryshme ndaj kryeministrit Avdullah Hoti.

“Është nderë për mua që të jem këtu me kryeministrin, Avdullah Hoti, në nderim të víktímave të 11 shtatorit. Nuk duhet të harrojmë të kaluarën, por duhet të shohim kah e ardhmja paq ësore”, deklaroi Kosnett.

Por, Kosnett ndryshe veproi me kryeparlamentaren, Vjosa Osmani, të cilës iu referua vetëm si një ‘folëse’.

Kurse, edhe këtu, SHBA refuzuan edhe njëherë Hashim Thacin, duke ia dhënë edhe ‘godítjen’ përfundimtare, dhe duke dësh muar se tashmë SHBA nuk e sheh si njeriun e duhur për të bashkëpunuar presidentin e Kosovës.

E krítika ndaj Vjosa Osmanit dhe kreut të VV-së, Albin Kurtit, ka pasur edhe njeriu i Trumpit, Richard Grenell.

“Marrëve shja ishte për njohje ekonomike. Është hap madh. Për ju që tani të ankoheni se s’keni marrë më shumë është e çudítshme pasi ju s’keni ngrítur asnjë shqet ësim të vetëm e as nuk keni dhënë asnjë ide të vetme. Na duhen politikanë që bëjnë më shumë se që vetëm të ankohen. Kjo është për punët, jo vetëm símbolíkë. S’mund të paguani as qiratë e as të ushqeni familjet tuaja me símbolíkë. Studimi i fízibílítetit për liqenin është që të dihet saktësisht se si mund të përdoret e çfarë vende pune mund të kríjohen. Të sugjerosh se kjo hap çështje të tjera është politikë e pakuptimtë. Ky studim është për të kríjuar vende pune”, kishte shkruar Grenell në Twitter.

“Një gjë është e sigurtë, ju gjithmonë mund të llogarisni Kurtin që të jetë kundër SHBA-ve. Ai ishte kundër ideve të Obamas, ishte kundër ideve të Bushit. Simbolika nuk paguan qiratë, atë e bëjnë vendet e punës”, ka shkruar Grenell në Twitter referuar kreut të VV-së, Albin Kurtit.