Prodhohet vaksina anti-koronavirus

Vaksina e mundshme për të parandaluar Covid-19 duket se është në fazat finale të saj. Kështu njoftoi mbrëmjen e sotme firma Moderna në SHBA.

Sipas firmës ‘Moderna’ vaksina ka dhënë një përgjigje imune ‘të fortë’ në të 45 pacientët në provën e parë njerëzore, duke siguruar të dhëna më premtuese se vaksina mund të sigurojë një mbrojtje kundër koronavirusit.

Të 45 pacientët që janë vaksinuar, kanë prodhuar antitrupa neutralizues, që shkencëtarët besojnë se janë të rëndësishëm për mbrojtjen kundër virusit.

Secili prej pjesëmarrës mori një dozë prej 25, 100 ose 250 mikrogram, me 15 persona në secilin grup dozash.

Pjesëmarrësit morën dy doza të vaksinës së mundshme.

Pas dy vaksinimeve, vaksina nxiti një përgjigje imune ‘të fortë’ në të gjithë pjesëmarrësit në të gjitha grupet e dozave, tha Moderna.

Kompania tha se nivelet e antitrupave neutralizues në pacientët në grupin me dozë të lartë ishin katërfish më të larta sesa në pacientët e rikuperuar Covid-19.

‘Këto të dhëna të Fazës 1 demonstrojnë se vaksinimi me mRNA-1273 shkakton një përgjigje të fortë imune në të gjitha nivelet e dozës dhe mbështesin qartë zgjedhjen e 100 µg në një regjim kryesor dhe nxitje si dozën optimale për studimin e Fazës 3’, tha zyrtari kryesor mjekësor Moderna , Tal Zaks në një deklaratë.

‘Ne mezi presim që të fillojmë studimin tonë të Fazës 3 të mRNA-1273 këtë muaj për të demonstruar aftësinë e vaksinës tonë për të ulur ndjeshëm rrezikun e sëmundjes COVID-19.’