LinkedIn, 500 milion të dhëna personale janë hacker-uar

Informacioni i mbledhur nga rreth 500 milion profile të përdoruesve të LinkedIn është pjesë e një baze të dhënash të postuar për shitje në një faqe interneti të njohur nga hakerat, konfirmoi kompania.

Pas zhurmës për publikimin në internet të 533 milion profileve të Facebook të vjedhura në vitin 2019 nuk ka mbaruar ende. Ndërsa sot, një çështje e re ka ndezur diskutime.

Një bazë e të dhënave, këtë herë e mbushur me informacione nga 500 milion profile të LinkedIn, është për shitje në faqet e zeza të web. Cyber ​​News hapi alarmin.

Tani është e paqartë nëse kriminelët kibernetikë e kanë vjedhur këtë informacion kohët e fundit ose e kanë marrë atë nga një shkelje e mëparshme. Ajo që është e sigurt është se kjo bazë e të dhënave është shumë personale.

LinkedIn është rrjeti social “profesional” me mbi 600 milion anëtarë në të gjithë botën. Dhe informacioni i marrë dhe më pas i vendosur për shitje në rrjetin e errët mund të shfrytëzohej për të filluar sulme mashtrimi.

Garantuesi për mbrojtjen e të dhënave personale, i cili dha këshillat e tij pas çështjes në Facebook, ka filluar një hetim kundër Linkedin.

Gjithashtu duke marrë parasysh që Italia është një nga vendet evropiane me numrin më të lartë të pajtimtarëve. Autoriteti ka miratuar një dispozitë me të cilën paralajmëron këdo që ka marrë në zotërim të dhëna personale që vijnë nga shkelja.

Përdorimi i tyre i mundshëm është në kundërshtim me legjislacioni për mbrojtjen e të dhënave personale, pasi informacioni i tillë është rezultat i përpunimit të paligjshëm.

Siç ndodhi me vjedhjen e të dhënave personale të përdoruesve të Facebook, gjithashtu për LinkedIn është e ashtuquajtura “scraping”.

Pra nxjerrja e të dhënave nga një faqe në internet me anë të një programi kompjuterik dhe për këtë arsye jo “shkelje e të dhënave”, pra shkelje të platformave të kryera me një sulm kibernetik.

Ashtu si në rastin e Facebook, përsëri, gjëja më e mençur për të bërë është të ndryshosh fjalëkalimin në LinkedIn dhe në të gjitha llogaritë e lidhura me të njëjtën email të përdorur në rrjetin social.