Kina paralajmëron për pneumoni më të rëndë se Covid-19

Ndërsa shumica e vendeve janë në mesin e pas-kontrollimit, secili individ është duke pritur me padurim mbërritjen e vaksinës Covid-19. Ndërsa shqetësimi është ende në kulmin e tij, zërat janë përhapur se një kërcënim edhe më vdekjeprurës po përhapet në Kazakistan. Ajo e një pneumonie të re e cila do të ishte edhe më fatale se koronavirusi dhe që aktualisht po tërbohet. Ambasada kineze në Nur-Sultan, kryeqyteti Kazakhe, paralajmëroi qytetarët e saj në një deklaratë të cituar nga media lokale. Ishte një çështje e përcjelljes së një mesazhi vigjilent për t’i paralajmëruar ata për një sëmundje “me një shkallë  vdekshmërie  shumë më të lartë se Covid-19”, informon Ouest-France.

“Pneumonia Kazake” është emri i përkohshëm që u zgjodh për të caktuar sëmundjen gjatë deklaratës për shtyp në fjalë. Por një term tjetër u shtua më vonë, “pneumoni jo-Covid”. Ministria e Shëndetësisë e Kazakistanit veproi shpejt kundër pretendimit të mediave kineze në lidhje me praninë e kësaj sëmundje të re pneumonike, por pa identifikuar burimin e thashethemet. Kështu, gjatë një njoftimi për shtyp, deklarata zyrtare është se këto informacione nuk “korrespondojnë me realitetin”.